Witamina C: właściwości, rola i zastosowanie

Witamina C, powszechnie znana jako kwas askorbinowy lub po prostu witamina C, jest cząsteczką, która jest bardzo istotna dla zdolności organizmu do efektywnego funkcjonowania. Powinna być częścią diety każdego człowieka ze względu na jej różnorodne korzyści zdrowotne.

Na świecie witamina C jest jednym z najczęściej spożywanych składników odżywczych. Zaangażowana w wiele procesów krytycznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ma szeroki i pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Gdzie w łańcuchu składników odżywczych Twojego organizmu znajduje się witamina C? Jej właściwości i najważniejsze źródła omówione są w kolejnych punktach.

Kwas askorbinowy czyli witamina C w życiu człowieka

Witamina C, często znana jako kwas askorbinowy, jest niezbędna do życia człowieka. Nie ma co do tego wątpliwości. Nie ma sposobu na jej samodzielną syntezę, dlatego musimy ją regularnie pozyskiwać ze źródeł zewnętrznych. Pomiędzy zwierzętami a ludźmi widoczne są pewne różnice. Zdecydowana większość osobników jest w stanie syntetyzować tę cząsteczkę we własnym organizmie. Witamina C pełni wiele funkcji w organizmie, w tym w wielu procesach komórkowych.

Cząsteczka ta umożliwia enzymom prawidłową pracę w wielu reakcjach chemicznych. Powstaje z niej wiele hormonów, kolagen, L-karnityna i inne substancje. Witamina C odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu, co jest jedną z jej najważniejszych funkcji. Kości i zęby, skóra i oczy są zależne od tego białka dla prawidłowego funkcjonowania. Jedną z wielu funkcji witaminy C jest przekształcanie cholesterolu w kwasy żółciowe i produkcja kolagenu w organizmie człowieka. Jej rola w procesie antyoksydacyjnym nie powinna być za wszelką cenę pomijana.

Witamina C

Ze względu na swoją zdolność do neutralizowania wolnych rodników, kwas askorbinowy zalicza się do najbardziej znanych związków chemicznych o działaniu antyoksydacyjnym. Te szkodliwe związki, znane jako wolne rodniki, są w stanie siać spustoszenie między innymi w białkach i DNA. Witamina C, silny antyoksydant, przeciwdziała ich nadmiarowi. Inne badania wykazały związek między zwiększoną absorpcją żelaza a właściwościami witaminy C. Jeśli chodzi o osoby cierpiące na niedokrwistość z niedoboru żelaza, jest to naprawdę ważna informacja, którą warto znać. Przyjmowanie suplementów zawierających żelazo z witaminą C znacznie zwiększa ich wchłanianie. Z kolei kwas askorbinowy jest niezbędny dla zdrowia układu nerwowego i układu odpornościowego.

Zastosowanie Witaminy C

Witamina C ma szeroki zakres ról do odegrania w organizmie człowieka. Zgodnie z tymi kluczowymi cechami, które należy wymienić:

  • znaczna ilość aktywności antyoksydacyjnej (witamina C neutralizuje szkodliwe wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki organizmu)
  • Stymulacja układu odpornościowego w celu zapewnienia optymalnego funkcjonowania
  • udział w produkcji kolagenu
  • utrzymanie zdrowia dziąseł i zębów
  • Gdy czas gojenia jest ograniczony, rany i uszkodzenia skóry goją się szybciej.
  • Niektóre hormony i przekaźniki
  • zwiększone wchłanianie przez organizm w szczególności wapnia i żelaza
  • Ten związek chemiczny reguluje rytm serca.

Niedobór kwasu askorbinowego w organizmie

Nawet na kartach podręczników historii długotrwały niedobór witaminy C jest dobrze znanym scenariuszem. W przeszłości szkorbut uważany był wyłącznie za „chorobę marynarzy”, ze względu na jego morskie korzenie. Niedobór witaminy C odgrywał kluczową rolę w powstawaniu szkorbutu u marynarzy.

Niedobór kwasu askorbinowego o takiej skali jest niespotykany w dzisiejszym świecie. Gdy zaopatrzenie organizmu w kwas askorbinowy jest niewystarczające przez dłuższy czas, wiele funkcji zaczyna na tym cierpieć. Niedobór witaminy C może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym:

  • znacznego obniżenia odporności, przez co organizm staje się bardziej podatny na choroby wirusowe i inne infekcje.
  • zwiększone ryzyko rozpadu naczyń krwionośnych z powodu pogorszenia się ich stanu
  • pogorszenie stanu zdrowia i wyglądu skóry (jest to szczególnie widoczne w przypadku osób intensywnie palących)
  • pojawiają się urazy skóry i spowolnione gojenie się ran.
Niedobór witaminy C

Witamina C jest powszechnie uważana za środek zapobiegający nowotworom oraz za kluczowy składnik w utrzymaniu wysokiego poziomu odporności. Owoce i warzywa są najlepszymi źródłami tej witaminy, ponieważ są najbardziej naturalne i łatwo przyswajalne przez organizm. Dzięki temu w organizmie utrzymywany jest odpowiedni poziom tej witaminy, co skutkuje poprawą odporności i prawidłowym funkcjonowaniem wielu ważnych dla życia narządów.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz